Bilder och webbplatser - att tänka på

Är man inte bara intresserad av att ta bilder utan även använda dem på sin hemsida så kan man behöva lite hjälp på traven. Att lägga upp bilden är ju oftast inga problem, men för att dessa bilder ska få så bra effekt som möjligt finns det saker man kan behöva tänka på.

Relevans

Om man ska tänka extra noga på något så är det just relevansen. Måste man förklara hur bilden egentligen är kopplad till ämnet, som genom någon obskyr metafor eller liknande, kan man nog säkert säga att bilden inte är tillräckligt relevant. Man kan även tänka på relevansen för sajten, tittar man till exempel på Vasacasino.se framgår det tydligt endast från bilderna vad sajten handlar om. Detta är ju naturligtvis beroende på vilken typ av sajt man har och hur snäv ens fokus är. Har man bara en webbplats där man visar upp sina fotografin har ju alla bilder hög relevans, så länge man faktiskt tog dem själv.

Filformat

Använder man någon typ av redigeringsprgram, som Photoshop, kanske man funderar på vilket format man bör spara bilden i, det finns nämligen en rad olika att välja mellan. Det vanligaste formatet är helt klart JPEG (förkortas .jpg på datorn) och är det absolut bästa formatet när det kommer till fotografin. De innehåller väldigt många färger och komprimeras mycket effektivt, vilket betyder att de inte bara ser snygga ut utan även tar liten plats och kan laddas snabbt när man besöker hemsidan.

Tillstånd

Vi avslutar med bilder och tillstånd eftersom det fortfarande finns många som inte är helt säker på vad som gäller. Så hur fungerar det om man tagit en bild av en annan person eller en grupp av personer och vill lägga upp den på sin webbplats? Enligt Datainspektionen fungerar det på följande sätt:

”Enlig personuppgiftslagen är det tillåtet att behandla personuppgifter i så kallat ostrukturerat material, till exempel löpande text och enstaka bilder, utan andra restriktioner än att man därigenom inte får kränka den enskildes personliga integritet. Att lägga upp några bilder på någon annan på en vanlig hemsida på Internet kan därför vara tillåtet. Men det får alltså inte ske om det kränker den enskildes integritet.”

Så länge man följer dessa anvisningar är det inget problem att lägga upp bilder på andra personer på nätet.