Tillbehör till din systemkamera

Till din digitala systemkamera finns ett antal olika tillbehör, så som väska, olika filter, reflektorer, fjärrkontroll, stativ, här presenteras en del objektiv som kan vara bra att ha i din kameraväska.

Normalzoom

De flesta digitala systemkameror säljs idag med ett objektiv som kan variera i kvalité. Detta är oftast ett så kallat normal zoomobjektiv, som brukar vara ungefär 18-55 i brännvidd. Detta fungerar i de flesta situationer och kan jämföras med 3x zoom.

Teleobjektiv

Ett teleobjektiv används för att fotografera på distans men ändå kunna komma nära. Används ofta för att fotografera djur, natur och inom sportsammanhang. Brännvidden för dessa ligger på 70-800.

Makro objektiv

Dessa 90-100 objektiv används med fördel för att fota små ting, så som blommor och insekter i dess verkliga storlek. De ska återge objektet i så kallad 1x1 storlek.

Fisheye

Ett vidvinkelobjektiv som återger en surrealistisk bild av objektet. Namnet kommer från fiskens öga och liknar ögat i dess välvda form. Har inte så stort användningsområde och har en brännvidd på 8-10.

Fast objektiv

Man kan undra varför man ska köpa sig ett fast objektiv då de olika zoomobjektiven har större användningsområde. Men faktum är att det fasta objektiven är avsevärt ljusstarkare och ger skarpare bilder. Porträttfotografer använder sig av detta