Porträttfotografering

Porträttfotografering kan vara svåra att lyckas med. Alla kan vi ta porträtt rakt framifrån med en blixt som endera gör ansiktet helt vitt eller utan och med massor av konstiga skuggor. Med några små tips och trix, kommer du att kunna lyckas med att ta den där porträttbilden som verkligen levererar.

När det kommer till porträttfotografering finns det många fällor att falla i, det gäller att lyckas undvika att trilla i, eller helt enkelt att utnyttja dom. Har du tur blir bilden så bra att den hamnar på väggen. Det är otroligt uppskattat även att få i present och canvastavlor är magiska särskilt med sina egna foton på.

Tänk på hur ljuset faller och utnyttja det mjuka ljuset i gryning och skymning. Använd blixt för att lätta upp skuggor.

Gå närmare personen som ska porträtteras och lägg fokus på ansiktet. Står du för långt ifrån kan bilden kännas rörig då mer än bara personen kommer med i bilden.

Den enklaste porträttbilden tas rakt framifrån men utmanar dig inte som fotograf. Komponera bilden som om det vore ett konstverk, vinkla kameran, bestäm avstånd, gör dig låg eller hög genom att stå på en stol och fotografera eller sätt dig ner. Tänk som sagt på att försöka ha en enkel och ren bakgrund.

Lär dig hur din kamera fungerar. Testa dig fram med olika inställningar för att veta vilka som passar bäst i olika situationer. Det är olika hus ljuset faller på morgonen, dagen om det är molnigt eller strålande sol, kvällstid och i mörker. Lär dig alla dessa tekniker för att sedan bli bättre på att fånga det ljus du vill ha i bilden.

Det finns många tillfällen att öva och bli bättre på porträtt fotografering, kanske kan du fråga någon vän om du kan få agera extra fotograf på bröllop eller dop och istället ge dem de bilder du får fram och som extra present kan du framkalla en canvas eller liknande på den bästa bilden från dagen. Genom att fotografera bröllop har du tillfälle att fånga både brudparet, dess följe och gästerna. Alla brudpar blir glada över bilder även på gästerna efter festens slut och du får den erfarenhet du behöver av olika former av ljussättning, i kyrkan, utomhus eller i festlokalen.