Välja rätt kamera

Det finns många kamera modeller på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. System- eller kompakt- kamera, hur stor skärm behöver jag, vilken upplösning ska den ha? Här kommer några tips för att underlätta.

Det finns i huvudsak två typer av kamera att välja mellan, systemkamera eller kompaktkamera. Den kompakta kameran har i regel ett fast objektiv, mindre bildsensor, är liten och smidig, enkla snabbinställningar för olika fototillfällen.

På systemkameran kan man byta objektiv, större bildsensor än den kompakta, generellt snabbare autofokus, fler möjligheter att göra egna inställningar för olika fotoobjekt och flera snabbknappar för olika fototillfällen.

Tänk över hur du tänker fotografera. Ska du använda kameran till att fotografera olika aktiviteter som på stranden, festen eller vid lek, kanske en kompaktkamera passar dig bäst då den är liten och smidig att ta med och dina fototillfällen blir fler.

Ska du ta bilder på blommor eller landskap, vid sporter och fota där själva fotograferingen är hela grejen, kanske du ska välja en systemkamera som med sina olika inställningar kan ge dig den totala fotoupplevelsen. Vilken kamera du än bestämmer dig för, är det viktigt att bestämma en budget och utgå från den.

Hur pass stora bilder tänker du ta ut från din kamera? Tänker du ta bilder som ska bli hela fotoväggar är det viktigt att tänka på din kameras upplösning, men ska dina bilder vara i normal fotostorlek (10x15), eller passa på webben i mindre format, duger i stort sett alla dagens kameror till detta.

Filmmöjlighet har många av dagens kameror, de flesta faktiskt och här kan det också vara bra att veta vad du tänker göra med dina filmer. Ska du lägga upp filmerna på YouTube tillexempel, så vill du ha bra videokvalité alltså en bra upplösning, så att filmen blir klar och skarp på en större bildskärm. Är film din huvudsakliga uppgift för kameran kanske du helt enkelt ska satsa på en aktionkamera i stället.

Har du valt en systemkamera är också valet av objektiv en viktig del. Många kameror säljs som paket med ett kamerahus och ett objektiv, oftast ett 18-55mm objektiv, vilket är ett normalzoom objektiv. För att vidga dina fotomöjligheter kan du behöva köpa till objektiv som passar för till exempel macro- eller distansfotografering. Här kan Objektivguiden vara till stor hjälp.

Det kan också vara bra att veta vilken typ av batteri kameran har och köpa till ett extra så man inte behöver vänta till laddningen är över. Butiker som eQuipIT har ett mycket bra utbud av tillbehör som batterier och kablar, saker man oftast bara får en av när man köper elektroniska prylar som kameror.